Kapela Mrakoplaš

Je skupina pohybující se na pomezí žánrů blues, boogie a folku. Pravidelně ji můžete vídat v pražských klubech Balbínova poetická hospůdka, Carpe Diem , Blues sklep, a na mnohých letních festivalech. Vystupuje nejen ve své základní sestavě (2 zpěvy, harmonika, kytary, basa, bicí), ale také ve velmi příjemné, komorní formaci s light rytmickou sekcí, která se výborně hodí do nejmenších klubů a na akustická pódia. Tato formace hraje autorskou muziku okořeněnou světově proslulými skladbami, které do svého repertoáru přidává při dlouhých tříhodinových vystoupení.

Inspirován postavou nedostudovaného čaroděje Mrakoplaše z knížek Terryho Pratcheta „Úžasná Zeměplocha“ ji v roce 1995 vytvořil Pavel Lipták, který je zároveň frontmanem a autorem většiny písní. Jeho velmi příjemný, vypravěčský projev je (spolu s pohádkově jemnými příběhy obsaženými v textech) nezaměnitelným poznávacím znamením této skupiny.

(zdroj: http://www.mrakoplas.cz)

Kapela Isara

ISARA je hudební skupina, věnující se hudbě britských ostrovů – tedy Anglie, Skotska a Irska. V jejím repertoáru najdete převážně balady a vůbec „písně s příběhem“, ke kterým ISARA přistupuje s úctou a resp

ektem k původním textům a tradičním aranžím. Přesto by ji asi nikdo nezařadil ke kapelám tradičního ražení. Výsledný mix by se dal nejspíš pojmenovat celt-folk-rock.

Rock zastupují bicí, baskytara a el. kytara, folk potom akustické kytary a vícehlasé vokály a tradici irské flétny a píšťaly, akordeon nebo mandola. Výsledek, který neurazí příznivce žádného ze zmíněných žánrů. Díky tomu můžete ISARU potkat na celé řadě festivalů tradičních i folkových (např. Skotské hry, Prázdniny v Telči, Beltine, Lughnasad, Folkové prázdniny v Náměšti a další). Často také vystupuje na klubových scénách po celé republice. 

(Zdroj: www.isara.cz)

Klub Terryho Pratchetta

Zeměplocha je plochý svět, co nesou na hřbetě 4 sloni, co stojí na krunýři želvy Velké A´Tuin, co pluje vesmírem. Vymyslel ji Terry Pratchett. Klub Terryho Pratchetta je spolek, který Zeměplochu a další tvorbu Terryho Pratchetta v ČR popularizuje a sdružuje fanoušky. Zároveň ale, protože Terry Pratchett zemřel na Alzheimerovu nemoc, pořádá různé benefiční akce, jejichž výtěžek následně jde na podporu výzkumu AD Centra pod vedením Prof. MUDr. Aleše Bartoše Ph.D. 

Mezi pravidelné benefiční akce patří Všefandomová maškaráda, nebo tvorba a prodej kalendáře na každý rok. 

(zdroj: discworld.cz)

 

AD Centrum

Oddělení kognitivních poruch bylo založeno v roce 2015 jako nová jednotka Národního ústavu duševního zdraví, který se přestěhoval z Psychiatrického centra Praha v Praze – Bohnicích do Klecan severně od Prahy. Spolu s poradnou pro poruchy paměti ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, pod jednotným názvem AD Centrum – nabízí komplexní péčí o paměť a další poznávací funkce u seniorů.

AD Centrum se pod vedením prof. MUDr. Aleše Bartoše, Ph.D. zabývá diagnostikou, výzkumem a léčbou Alzheimerovy nemoci a dalších demencí, stejně jako zkoušení nejmodernějších léků ve fázi vývoje v lékových studiích.

Výzkumná činnost se zaměřuje primárně na zkoumání pozitivních vlivů ovlivňujících paměť u seniorů.

(Zdroj: abadeco.cz)